Oplossing tegen dumpen van afval?zwerfafval (Foto: Léon de Man)
Van de redactie | 14-10-2020
LOSSER – Burgerforum Losser wil een spoedbestuursdwang en bestuurlijke boetes voor het dumpen van afval. “Het neemt wel toe en dat is heel zorgelijk.”

Lies ter Haar van Burgerforum Losser is blij met het verbeteren van de openingstijden van het afvalbrengpunt, maar toch gaat het nog niet goed volgens haar. “Het afval word echt overal gedumpt, in voornamelijk het buitengebied, maar ook bij de afvalpleintjes. Het neemt wel toe en dat is heel zorgelijk.”

Bestuurlijke boetes

Tien jaar terug is er ook al geprobeerd om bestuurlijke boetes in te zetten. Op dit moment is het zo dat de boete die mensen krijgen voor het op heterdaad dumpen van afval naar de regering gaat. Van het geld ziet gemeente Losser niks terug. Boa’s worden wel betaald door de gemeente. Bij een bestuurlijke boete gaat het geld naar de gemeente. Zij kunnen het geld dan weer gebruiken om de boa’s te betalen.

Spoedbestuursdwang

Bij een spoedbestuursdwang gaat het om een boete die achteraf uitgedeeld word. Dit kan doordat er gegevens naar degene die het gedumpt heeft in het vuil zit. Diegene kan dan alsnog beboet worden.

Onderzoek?

De politieke partij heet nog een ander idee, namelijk het uitzoeken of het huidige afvalbeleid in relatie staat tot de afvaldump. “Mensen zijn natuurlijk ook wel heel gemakkelijk, dus je heb ook mensen die het gewoon allemaal niks interesseren. Het zou ook kunnen zijn dat ze het te duur vinden om naar de afvalpunten te gaan of dat ze het ophaalsysteem, dat er momenteel is, te duur vinden. Ik denk dat het zinvol zou zijn om dat uit te gaan zoeken.”

Motie

De motie kreeg alleen steun van de D66, omdat de wethouder al bezig is met een handhavingsbeleid. Lies ter Haar besluit: “Dat vind ik altijd jammer, want als je het signaal nu afgeeft, moet het meegenomen worden. Ik vind dat we als raad gewoon meer initiatief moeten nemen.”

Het interview dat Twente FM op de radio had met Lies ter Haar is hier te horen. 
Volg ons