VDL Losser geeft duurzame wastipswasmachine (Foto: Steve Buissinne )
Van de redactie | 03-11-2020
LOSSER – Het Vrijwilligersteam Losser Duurzaam (VLD) kan door coronaregels even niet op pad, maar geeft wel graag tips over allerhande maatschappelijke, duurzame kwesties. Dit keer: de wasmachine.

“Er zijn veel dingen die je kunt doen om duurzamer te leven,” aldus het team dat adviseert over dingen als afval scheiden, douchetijd inkorten, lichten uitdoen en apparaten niet op stand-by laten staan. Dit keer geven ze vijf tips over wasmachines, goed voor milieu én portemonnee.

Energielabel

“Let bij het kopen van een wasmachine goed op het energieverbruik. Er zit bij wasmachines een enorm verschil in de mate van energieverbruik. Je kunt dit verbruik goed vergelijken aan de hand van het voor wasmachines verplichte energielabel. Zo kan een wasmachine die qua aanschafprijs duurder is, uiteindelijk toch goedkoper zijn doordat je veel bespaart op energiekosten.”

Centrifugeren op hoge toeren

“Centrifugeer op hoge toeren als de was daarna in de droger gaat. Als je de was na de wasbeurt wil drogen in de droger, kun je de was het beste eerst op de hoogste stand laten centrifugeren. Hierdoor verbruik je uiteindelijk minder energie.”

Wassen op lage temperatuur

“Vaak is het niet nodig om op een hoge temperatuur te wassen. Zet de was die je normaal gesproken op 40 graden wast op 30 graden en zet de was die je normaal gesproken op 60 graden wast op 40 graden. Je zult merken dat alles net zo schoon wordt en dat je energie bespaart.”

Eco-stand

“De meeste wasmachines zijn voorzien van een eco-stand of spaarstand. In deze stand duurt de wasbeurt een stuk langer, maar er wordt wel minder warm water (en dus ook energie) verbruikt.”

Pieken en dalen

“Als je gebruikmaakt van een piek- en daltarief, gebruik de wasmachine dan zoveel mogelijk tijdens het daltarief. Door te wassen tijdens het daltarief bespaar je natuurlijk geen energie. Door de lagere energietarieven tijdens de daluren zorg je wél voor een lagere energierekening. Hebt u zonnepanelen dan geldt echter het volgende advies: zet wasmachine en vaatwasser overdag aan voor optimaal gebruik van de zonnepanelen.”

www.facebook.com/VrijwilligersteamLosserDuurzaam
Volg ons