Voedselbank LosserDe fantastische vrijwilligers van voedselbank Losser (Foto: Maurits Olde Olthof)
Van de redactie | 26-10-2020
LOSSER - Voedselbank Nederland ziet al een aantal weken het aanbod van voedsel teruglopen, terwijl het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank landelijk juist toeneemt. Bij Voedselbank Losser is het voedselaanbod in coronatijd hetzelfde gebleven, vertelt Jos in het Veld, voorzitter van de Stichting Voedselbank Losser.

In december staat de actie in de supermarkten weer op stapel, waarbij houdbare levensmiddelen ingezameld worden.
En daarnaast denkt het bestuur erover om een donateursactie te starten, zodat er geld is om, indien nodig, voedsel te kunnen kopen om ze de voedselpakketten te kunnen aanvullen. 

Tweede lustrum

De Voedselbank Losser bestaat in december van dit jaar tien jaar. Van die tien jaar is In het Veld ruim zeven jaar voorzitter. De Lossenaar nam toentertijd afscheid als voorzitter van de carnavalsvereniging, waarbij ook de toenmalig voorzitter van de voedselbank hem de hand drukte en meteen aangaf dat hij nog wel een vrijwilligersbaantje had…
Zo werd In het Veld in juli 2013 voorzitter. “Mijn vrouw zei nog: ik dacht dat je het wat minder wilde maken.“

Noodzakelijk

Een carnavalsvereniging en een voedselbank zijn twee heel verschillende clubs. “Een voedselbank is noodzakelijk. Bij de start waren er 11 huishoudens, maar er is ook een piek van 72 huishoudens geweest. Nu leveren we wekelijks aan 42 huishoudens een pakket.”
In het Veld denkt dat de voedselbank er de komende tijd nog een aantal klanten bij krijgt, in verband met corona. “Bijvoorbeeld ZZP’ers, voor wie de werkzaamheden in deze tijd drastisch zijn teruggelopen.”

Drempel

Hij weet dat er mensen zijn die, hoewel ze wel in aanmerking komen voor een voedselpakket, moeite hebben om de stap naar de voedselbank te nemen. “We willen hen helpen die drempel te nemen. Meld je bij de intake, of schiet iemand van het bestuur aan. Alles is echt vertrouwelijk; er zijn maar twee personen die weten hoe jouw financiële positie is, en verder niemand, ook de vrijwilligers van de voedselbank niet.”

Pakket op maat

De voedselpakketten worden op gezinsgrootte samengesteld en op vrijdagmiddag uitgereikt. In het Veld: “Die middag moeten de pakketten echt afgehaald worden. Wie het pakket niet op kan halen, dient zich vrijdags voor twaalf uur af te melden. Twee keer niet afhalen en ook niet afmelden, betekent dat de klant uit het bestand gehaald wordt. We voeren een fair, maar ook streng beleid.”

Lokale bedrijven

De levensmiddelen komen van het Voedsel distributiecentrum van de voedselbank in Deventer, van lokale supermarkten, lokale bakkers en de groenteboer. Ook een aantal Losserse bedrijven levert etenswaren. Vrijwilligers halen de spullen op met de eigen koelwagen van de voedselbank. “Wekelijks krijgen we verse producten. Die bieden we tegelijk aan met houdbare producten. We willen per pakket de mogelijkheid van minimaal drie complete maaltijden aanbieden.”

Inzameling in december

De voedselbank heeft belang bij een voorraad van houdbare producten, zoals blikken, potten, pasta’s en rijst. Ook dit jaar wordt in december weer een inzameling gehouden bij de zes supermarkten in de gemeente Losser. “Normaal delen we een foldertje uit aan de klanten, met daarop de levensmiddelen die we graag willen. In welke vorm de inzameling dit jaar gaat, is nog niet duidelijk. Maar de decemberactie wordt wel gehouden, want die levert ons heel veel goederen op, daar kunnen we heel lang mee verder.”

Legeflessenbon

Inmiddels kan bij een aantal supermarkten in de gemeente een legeflessenbon in een koker gedeponeerd worden voor Voedselbank Losser. “Van dat geld halen we in die supermarkt producten die we nodig hebben om het voedselpakket aan te vullen.”

Donateursactie

Houdt Voedselbank Losser het de komende tijd vol, ondanks de coronaperikelen? “De voedselbank houdt het vol”, benadrukt In het Veld. Er moet wel actie ondernomen worden. “We zien dat supermarkten, om verspilling tegen te gaan, verse producten voordat de houdbaarheidsdatum verstrijkt, gaan afprijzen. Dat is mooi, en daar is alle begrip voor. Alleen zijn dat wel de producten die ander naar de voedselbank gingen.”

“Binnen Voedselbank Nederland is het de regel dat je geen geld uitgeeft om voedsel te kopen, maar ik denk dat we die regel moeten laten varen nu. Want er moet geld zijn om vers voedsel te kunnen kopen, indien nodig. En geld kunnen we alleen krijgen door middel van donaties. We denken erover een soort Vrienden van Voedselbank Losser in het leven te roepen. Daar is nu tijd voor rijp.”
Volg ons